Suomalaisen koulun arvoperusta

05.02.2025

Oppilaiden ja opiskelijoiden tehtävänä koulussa on oppia elämässä ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Näiden tietojen ja taitojen oppimista arvioidaan myös säännöllisesti. Koululla on lisäksi kasvatuksellisia tavoitteita, jotka pohjautuvat koulutuksen arvoihin. Koulutuksen arvopohja asettaa velvoitteita koulujen toiminnalle ja määrittää kasvatuksellisia tavoitteita. Koulutuksen arvoista säädetään laeissa, asetuksissa ja opetussuunnitelmissa.

Perusopetuksen tavoitteena on tukea lasten kasvua ihmisyyteen, eettiseen vastuuseen ja yhteiskunnan jäsenyyteen. Sivistys ja tasa-arvo ovat perusopetuksen keskeisiä arvoja. Lukion tehtävänä on tukea opiskelijan kasvua hyväksi, tasapainoiseksi ja sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi. Lisäksi lukio edistää ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen ja kulttuurien monimuotoisuuden kunnioittamista. Opiskelijaa ohjataan toimimaan vastuullisesti paikallisessa, kansallisessa, eurooppalaisessa ja globaalissa yhteisössä.

Ammatillisen koulutuksen tavoitteet ovat linjassa lukiokoulutuksen kanssa. Ammatillisen koulutuksen arvoperustassa todetaan lisäksi, että koulutuksen tehtävä on antaa opiskelijalle valmiuksia tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla. Ammatillinen koulutus edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, hyvinvointia ja demokratiaa. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, suvaitsevaisuus, erilaisuus ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena, ja nämä arvot toteutuvat koulutuksessa.

Koulutukselle asetetut arvot ovat velvoittavia, ja niiden toteuttaminen kouluissa vaatii tietoa ja taitoa, rohkeutta ja tahtoa. Nykyisessä epävarmassa maailmassa koulutuksen arvopohjan merkitys korostuu tietojen ja taitojen rinnalla. Vahva arvopohja tuo nuorille toivoa tulevaisuuteen.

Jari Laukia
FT
Kerava
Kuntavaaliehdokas ja aluevaaliehdokas, sd.

Rakentajien temppeli, Ateena. Kuva: Jari Laukia.