Vaalikamppailu kuuluu demokratiaan
Vuoden 2025 vaaleissa keskusteluun ovat nousseet sekä valtakunnan politiikkaan liittyvät asiat että Suomessa harvinaiset kaksoisvaalit. Puolueiden puheenjohtajien televisiokeskusteluja on järjestetty useita, ja niissä sote-asiat ovat olleet vahvasti esillä. Asetelma hallituspuolueet vastaan oppositio on jättänyt keskusteluihin oman leimansa. Vaikka keskusteluissa on sivuttu olennaisen tärkeitä aiheita, kovin merkittäviä uusia avauksia ei ole nähty. Kuntapolitiikka on jäänyt keskustelussa hieman varjoon.
Jossain määrin äänestäjiä saattaa häiritä se, että hallituksen linjaukset mahdollisista lisäsäästöistä soteen tai koulutukseen on siirretty vaalien jälkeiseen aikaan.
Ehdokkaana oleminen kaksissa vaaleissa on merkinnyt tutustumista uusiin ihmisiin ja asioiden tarkastelua laajemmin Keravan ja Vantaan Keravan hyvinvointialueen näkökulmasta. Tarvitsemme paljon yhteissuunnittelua ja yhteistoteutusta. Kaikista asioista ei tietenkään voi tietää kaikkea, mutta tietoa saa, kun on aktiivinen ja uskaltaa kysyä.
Parasta vaalityössä ovat olleet kohtaamiset ihmisten kanssa toreilla. Kunta-asioihin liittyen keskusteluissa ovat nousseet esiin rakentaminen, keskustan kehittäminen sekä päivähoito ja koulutus. Hyvinvointialueeseen liittyvissä puheissa keskeiseksi aiheeksi on noussut hoitoon pääseminen: miten ja keneltä saa tietoa, miten lääkäriaika varataan, tuleeko vastaussoitto, saako ylipäänsä vastausta – ja milloin lääkärille pääsee? Myös digitaalisten palveluiden käyttö on herättänyt huolta. Kun digipalvelut lisääntyvät, meidän on huolehdittava siitä, että ihmisillä on mobiililaite käytössään ja että he osaavat sitä käyttää. Tämä on olennainen osa aktiivista kansalaisuutta.
Ihmisten esiin nostamat asiat liittyvät keskeisesti jokaisen arkeen ja elämään. Vaikka huolia on, ihmiset ovat toiveikkaita, nostavat asioita esiin ja katsovat tulevaisuuteen. Lisäksi rupatteluhetkissä on ollut myös hauskaa.
Hyviä keskusteluja on käyty myös verkossa. Sosiaalisen median alustojen ja verkkosivujen kautta voi tavoittaa ihmisiä, joita toreilla ei tapaa tai jotka eivät sinne pääse. Kokemukseni mukaan someviestintä on ollut asiallista ja kiinnostavaa puolin ja toisin.
Toreilla eri poliittisten ryhmien teltat ovat vierekkäin. Vaikka näkemykset voivat erota, keskustelu on ollut asiallista – joskus jopa huumoripitoista. Toisinaan kuulee sanottavan, että suomalainen vaalikamppailu on tylsää. Itse ajattelen, että se kertoo vahvasta demokratiasta: äänestäjät voivat rauhassa punnita vaihtoehtoja ja tehdä valintansa. Jos päätöksentekijöihin ollaan tyytymättömiä, heidät voidaan vaihtaa seuraavissa vaaleissa.
Äänestäminen on vahvan demokratian ydin – siis äänestämään!

Jari Laukia Kerava #78, Vantaa-Kerava #2058.
Kuva Markus Wennäkoski 2025.